vrijdag 4 december 2015

Tutorial halsband maken


Laatst kwam ik op een blog een tutorial tegen voor het maken van een hondenhalsband. Het leek mij leuk om dat zelf te maken. Ik ben toen verder gaan zoeken op Pinterest en ik kwam van alles tegen. Ik heb materialen besteld en heb op basis van verschillende tutorials een eigen versie gemaakt.


Deze tutorial is voor een halsband maat S, geschikt voor kleine honden, puppy's en katten. Maar je kunt natuurlijk ook breder band gebruiken om een halsband voor een grotere hond te maken.
De materialen voor deze kleine halsband kun je kopen in mijn webshop 'zelfmaakpakketje halsband maat S'. Ik hoop binnenkort ook de materialen voor de grotere halsbanden in huis te hebben.

Het zelfmaakpakketje maat S bevat de volgende materialen:
-45 cm zwart band van 13 mm breed
-1 schuifgesp zwart kunststof
-1 klikgesp zwart kunststof
-1 metalen D ring, zilverkleurig.

Wat moet je zelf nog regelen?:
-sierband van maximaal 13 mm breed, anders is het breder dan het zwarte band. Gebruik hiervoor niet van dat satijnlint, want dat haakt en slijt wat snel. De 'geweven' bandjes (heet dat zo?) zijn meer geschikt.
-bijpassend naaigaren
-Stylefix (hoeft niet, je mag ook spelden gebruiken).


Gebruik een aansteker om de uiteinden van het zwarte band te smelten, zodat het niet gaat rafelen. Let op, misschien is niet al het sierband hiervoor geschikt!


Plak vervolgens Stylefix op de zwarte band. Stylefix is een dubbelzijdig tape, geschikt voor textiel.


'Plak' het sierband op de Stylefix. De Stylefix zorgt ervoor dat het band mooi blijft zitten tijdens het naaien. Je hoeft dan geen spelden te gebruiken. Spelden kunnen wegglijden en het sierband kan dan verschuiven.


Naai zo dicht mogelijk langs de rand het sierband vast. Doe dit helemaal rondom, dus de twee lange zijden en de twee korte zijden.
Schuif de schuifgesp over het band.


Vouw ongeveer 4 a 5 cm band dubbel. Het dubbelgevouwen stuk moet groot genoeg zijn om een rechthoekje met een kruis erin te kunnen naaien. Het hoeft dus niet een heel eind omgevouwen te worden (dan wordt het halsbandje namelijk ook korter).


Naai zo dicht mogelijk langs de schuifgesp de twee lagen band op elkaar. Ga een paar keer heen en weer en stik dus meerdere keren over dezelfde lijn. De halsband moet goed stevig in elkaar zitten.


Naai ook een paar keer op en neer een op een stukje afstand van de schuifgesp (tot waar de dubbele laag band zit). Naai ook vlak langs de randen, zodat er een rechthoekje ontstaat.

Stik vervolgens het 'kruis'. Je kunt het beste bij de linkerhoeken beginnen en naar de schuifgesp toe naaien. Anders kun je niet tot vlakbij de schuifgesp komen.

Doe dit vanuit beide hoeken.


Je hebt dan een rechthoekje genaaid met een kruis erin. Zoals op de twee foto's hieronder


Pak dan 1 deel van de klikgesp en schuif het band erdoor zoals op de foto's.


Steek het band vervolgens weer door de schuifgespEn weer terug door de schuifgespPak dan de D-ring en het andere deel van de klikgesp erbij
Schuif de D ring over het bandje.

En schuif ook het klikgesp gedeelte over het band


Steek het band weer terug door het tweede 'gat' van de klikgesp


Laat de D-ring nog even hangen, die stik je later vast. Laat genoeg band uitsteken om nog een rechthoekje met een kruis te kunnen naaien.


Stik vlak langs de klikgesp een paar keer over dezelfde lijn, deze moet weer goed vast zitten.


Schuif dan de D-ring richting de gesp. En stik links naast de D-ring een paar keer over dezelfde lijn. De D-ring zit dan vast tussen twee 'lijnen'.
(foto daarvan ben ik vergeten).

Stik het uiteinde van het terug gevouwen bandje vast door een paar keer op en neer te naaien. En naai vervolgens weer een 'kruis' links van de D-ring.


En dan is het halsbandje klaar!


Bengel is er blij mee :)


Wil je ook zo'n leuk bandje maken? Het zelfmaakpakketje is te koop bij www.stipjesendatjes.nl 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten