vrijdag 4 december 2015

Stokpaard DIY


Ongeveer 1,5 week geleden besloot ik dat ik een stokpaard wilde maken voor Luuk voor Sinterklaas.
Het is echt een low budget kado, want alle materialen hadden wij in huis :)

Als je op Pinterest zoekt op 'stokpaard' of 'stick horse' kom je allemaal tutorials tegen. Grofweg gezien heb je twee soorten stokpaarden:
-houten stok en houten hoofd
-houten stok en stoffen hoofd.

Ik wilde sowieso een maken helemaal van hout. Want met twee jongens zie ik zo'n stoffen hoofd er alleen maar af vallen.
Maar de houten stokpaarden bestaan ook nog eens uit twee soorten:
-houten stok en houten hoofd zonder handvat
-houten stok met wieltjes en hoofd met handvat.

Die laatste leek mij wel wat. Een stokpaard met wielen en handvatten. Volgens mij heb je dan een echt racepaard.

Dus ik ging aan de slag.

Ik zocht op internet een kleurplaat van een paardenhoofd, zodat ik de contouren van het hoofd redelijk naar verhouding kon tekenen.
Deze tekende ik twee keer op een houten plank. Met de decoupeerzaag zaagde ik deze twee hoofden uit. Ok, dan ging natuurlijk niet twee keer precies hetzelfde, maar dat geeft niet! Dat is nog op te lossen, komt later.

Met houtlijm lijmde ik de twee hoofden op elkaar. Met lijmklemmen zette ik dit vast en liet het een nachtje drogen.
's Morgens vroeg moest ik het hoofd verstoppen en de workmate opruimen, want de jongens mochten natuurlijk niets zien!


En toen vergat ik wat foto's te maken.... Maar toen ik de lijmklemmen eraf haalde was het hoofd natuurlijk niet mooi glad. Met de decoupeerzaag zaagde ik de grofste stukken eraf. Vervolgens heb ik het hoofd met een vijl bewerkt. Daarna heb ik de schuurmachine erbij gepakt en de naden mooi glad geschuurd en de randen ook 'afgekant'.

Vervolgens had ik twee stokken nodig, één lange stok (bezemsteel) en een dunnere korte stok. Hiervoor gebruikte ik een kapotte kinderhark. De steel was perfect hiervoor.

Met een kleine boor heb ik de gaten voor geboord en daarna heb ik met een speedboor hele grote gaten geboord.
Die gaten vul je flink met houtlijm en dan steek je de goede stokken erin.

Dit laat je weer een nachtje drogen (en 's morgens moet je nog even een paard verstoppen).Dan kan het hoofd in de grondverf worden gezet. Dit droogt redelijk snel, dus 's morgens kun je het paard verstoppen.

Daarna heb ik er nog twee lagen verf over gesmeerd. Dit droogt niet zo snel, dus die dagen heb ik de kinderen uit de garage geweerd. En ze mochten ook niet in het kantoor/bijkeuken komen, want daar zit een deur met glas naar de garage toe.


Gisteravond kon ik beginnen met de haren en de oren.
De oren zijn gemaakt van leer en heb ik er met montagekit opgeplakt en vervolgens nog wat nietjes in getackerd (?).
Voor de manen/haren gebruikte ik van dat dikke touw/binddraad/sisal. Eerst heb ik een paar draden over de bovenkant gespannen (met tacker vastgemaakt). En om deze draden heb ik stukjes touw geknoopt. Heel veel stukjes touw! Daarna heb ik deze stukjes touw los gemaakt / uitgerafeld. Zodat het een flinke bos haar werd.
De ogen zijn gemaakt van plakvinyl, uitgesneden door mijn silhouette cameo. Ik heb bewust voor ronde ogen gekozen, en niet erg natuurgetrouwe ogen. Het mag allemaal best een beetje speels zijn.


Het halster is gemaakt van leer en vastgezet met kamsnaps.En vandaag heb ik de wielen bevestigd. Omdat een bezemsteel niet echt geschikt is om wielen aan te schroeven, heb ik een blokje gebruikt. In het blokje boorde ik een gat met de speedboor, de stok werd hier met houtlijm ingeduwd. Daarna heb ik de wielen aan het blokje geschroefd.

En het paard is vervolgens ingepakt. Ik hoop dat Luuk er morgen blij mee is en er mee door de straat zal racen! Foto's met Luuk volgen uiteraard nog.


En ik ben best wel een beetje trots op dit zelfgemaakte houten speelgoed :) Ik kom zo vaak leuke speelgoed ideeën tegen op Pinterest, maar ik doe er nooit wat mee. Terwijl het vaak niet eens zo ingewikkeld lijkt. En het is ook leuk om te doen.Vandaag is mijn lockmachine weer gemaakt (ja hij was nog niet helemaal goed...). Ik hoop dat hij het nu echt weer doet. Er ligt van alles geknipt (en nog niet geknipt) klaar om in elkaar gezet te worden.
En ik ben mij toch aan het oriënteren op een betere/zwaardere lockmachine. De monteur zei weer dat ik echt een sterkere nodig heb met mijn vele naaiwerk. Maar hier moet ik eerst nog voor sparen. Ik heb al wel contact gehad met de winkel, en ik krijg nog best een leuke inruilvergoeding voor mijn huidige locker, maar de locker die ik wil is toch nog best wel een beetje duurder....

7 opmerkingen:

 1. Ben benieuwd naar de foto's als Luuk zijn paardje uit probeert!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super gaaf, ik ben wel een beetje jaloers, hier geen houtbewerking knutselspullen in huis...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook niet speciaal houtbewerkingdingen gebruikt. Deze apparaten hebben we in de loop van de tijd gekocht voor het klussen in huis en zo. Ik heb een decoupeerzaag, schuurmachine (zo'n hand ding) en een boormachine gebruikt.

   Verwijderen
 3. Wauw da's creatief! Ik zou zoiets al snel aan de man overlaten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn vriend kan het vast ook wel, maar ik zie het hem niet zo gauw doen.

   Verwijderen
 4. Super gaaf, ik ben wel een beetje jaloers, hier geen houtbewerking knutselspullen in huis...

  BeantwoordenVerwijderen