zondag 13 september 2015

Trots op deze 'zoon'

Lars, zo heet deze 'Zoon' van Zonen09. Een jassenpatroon. Ik heb het patroon vorig jaar al een keer gekocht. Zo rond de Zonen09 naaiwedstrijd. Ik heb hem toen alleen niet gemaakt, ik deed mee met Ole en Theo.
Ik heb nu al aardig wat Zonen09 patronen: Jacob, Ole, Theo, Lars, Cisse. De patronen Wolf en Billie staan nog op mijn wensenlijstje, maar ik wacht totdat ze op papier in NL te koop zijn, i.v.m. de verzendkosten.

Lars, from Zonen09, a jacket. I've bought this pattern last year with the Zonen09 sewing contest. I didn't sew Lars then, I only entered the contest with Theo and Ole.Maar goed, nu de jas. Deze jas heeft lang stilgelegen. Het patroon nam ik al voor de zomer over en een deel van de stof werd toen ook al geknipt. En toen lag het stil... Pas vorige week heb ik het weer opgepakt. De resterende stukken stof werden geknipt. Woensdagavond (tijdens de eerste freubelavond sinds de zomer) ben ik begonnen met het naaien.
Bijna iedere avond ben ik er wel mee bezig geweest. En gisteren was hij af. Er kruipt toch wel wat tijd in zo'n jas. En het was voor mij ook de eerste jas met rits en klittenband sluiting. Maar de patronen van Zonen09 zijn echt heel fijn. Zonder zo'n uitgebreide beschrijving (stap voor stap mét foto's) had ik dit denk ik niet gekund.
Alleen al met de capuchon ben ik aardig lang bezig geweest. Er zijn wel 6 belegdelen en je moet echt goed opletten of je die de goede richting op hebt liggen. Gelukkig had ik wel pijlen op de patroondelen getekend en wist ik wat de bovenkant was.
Ook echt zo'n beetje alles moet doorgestikt worden (soms aan beide kanten van de 'naad'), maar door al die details is het wel echt een hele mooie jas geworden. Ik ben ook echt trots op dit naaisel :)

I've cut the fabric before the summer. Last week I started again with this jacket. I've cut the last parts and I started sewing this wednesday. 
It took some time! But it's my first jacket with a zipper and velcro. I like Zonen09 patterns. All patterns have really good tutorials with pictures step by step!

Natuurlijk zijn er ook schoonheidsfoutjes. Zo sluit bijvoorbeeld het klittenband net niet goed aan. Een volgende keer dus nog preciezer meten. En ik had iets al doorgestikt, en dat moest anders, waardoor ik later bij het doorstikken van de sluitrand een probleem had en dubbel stiksel te zien is.

I also made some small mistakes. Next time I know what to do. 

En nu de foto's. Geen foto's op model. Koen wil de jas niet aan voor de foto (en als een peuter iets niet wil...). En de jas is nog te warm om nu te dragen (al wordt het weer steeds slechter hier).
Dus ik heb buiten en binnen wat foto's gemaakt.

I've made a lot of pictures. Koen didn't want to try it on for making pictures. So I've made some pictures of the jacket outside and inside.


Er zit een afneembare capuchon bij. Oh en dit is ook de eerste keer dat ik zulke ringetjes gebruik om het elastiek door te rijgen. Ik vind het 'net echt'.  Gelukkig kreeg ik ze er goed in/op.
The hood can be removed. 


Overal gebruikte ik groen paspelband als accentkleur. Het combineert mooi met het blauwe/petrol. En daar heb ik ook groene garen gebruikt om het door te stikken.
I've used green piping for an accent. It matches great with the blue/petrol. 


Als voeringstof gebruikte ik joggingstof, lekker warm en zacht. Verder zit er bij het achterpand en de voorpanden nog een dunne laag fiberfill tussen. Het is dus een najaarsjas geworden.


Het paspelband zit ook aan de achterkant van de mouwen.


Ik had maar twee ritsen in de goede maat, een plastic zwarte en deze metalen bruine. Ik vond het bruine er wel mooi bij kleuren. Ik gebruikte ook bruine knopen bij de capuchon. Deze knopen heb ik van een oude broek geknipt.


De capuchon kan er dus af :)Detail van de capuchon, zowel de voeringstof als de buitenstof worden dubbel doorgestikt, dit geeft wel een mooi effect vind ik.


Kijk, matchende jassen (alleen die van Luuk heeft geen fiberfill en is dus een zomerjasje). Zelfde stof, andere kleur en ander patroon. Het paarse jasje voor Luuk heb ik al eerder gemaakt. Daarvoor gebruikte ik het jassenpatroon uit Stof voor durf het zelvers.Staat mooi hè, aan de kapstok? Die van Koen (de blauwe) is wel een stuk mooier en netter dan die van Luuk. Ik heb weer een hoop bij geleerd.


Stof van beide jassen/Fabric:
-Kokka Echino gekocht bij Mondaysmilk
-joggingstof gekocht op stoffenspektakel
-boordstof: Joyfits

Patroon/Pattern:
-blauwe jas/blue jacket: Lars  Zonen09
-paarse jas /purple jacket: Stof voor durf het zelvers 2


Er liggen nog steeds drie hoodies/kaptruien klaar voor Koen, die moeten alleen nog in elkaar. Daarna is het even 'met-time' en tijd voor 'selfish sewing'. (Al zeg ik dat wel vaker en ga ik dan meestal toch weer voor de jongens naaien). Maar ik heb ook najaarskleren nodig, er liggen al wat stoffen klaar. En ik ga komende week naar de stoffenmarkt in Groningen. Sinds onze verhuizing in januari ben ik daar niet meer geweest en ik mis 'mijn' stoffenkraam best wel.

Volg je mij al op Facebook? Daar laat ik natuurlijk de blogposts zien, maar ook wat tussendoor foto's van naaiprojecten.

24 opmerkingen:

 1. Mooie versies hoor. Wat betreft de verzendkosten van de papieren versie: wanneer je een digitale versie koopt, kun je die op 1 vel A0 laten uitprinten bij een copy shop. Dat kost hier 6,50 euro en dan ben je bij elkaar nog goedkoper uit dan een papieren versie te kopen :)

  Groetjes Fenna
  sewingfenna.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja dat klopt, er zit een A0 versie bij. (maar eigenlijk vind ik het wel leuk om de 'echte' versies te hebben).

   Verwijderen
 2. Oh, supermooi!!
  Hier staat al een hele tijd een Ole op de planning, maar ik heb nog wat moed en durf nodig. Maar als ik dit zo lees zou ik niet weten waarom ik zo twijfel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon doen! Ik heb Ole 2x gemaakt. Het is een lekker warm vest (2 lagen tricot). Ook wel even wat werk, maar gewoon goed naar de foto's kijken en goed lezen. Succes!

   Verwijderen
 3. Een mooie jas,wel eentje met wat werkuren in maar ik ben er zeker van dat het met ♥ gemaakt is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad :). En er gaan er vast nog wel meer volgen.

   Verwijderen
 4. Heel mooi geworden. Een jas moet ik ook nog steeds aan beginnen hier :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Ik had ook even wat drempelvrees, maar eenmaal aan het naaien was het toch erg leuk

   Verwijderen
 5. Ik vind één jas al super MAAR toon er plots TWÉÉ. Machtig! Mij. Bakkes viel op ijn toetsenbord :) Ik maakte ook een paarse versie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw! Super coole jassen in het meervoud. Zo mooi afgewerkt. Mijn complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een leuke jassen! Bewonderenswaardig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is veel werk maar het resultaat mag er zeker zijn, compliment!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Knap! Echte stoere jongensjasjes en die details maken het idd af!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, prachtig! Ik moet aan mijn Lars nog beginnen, ik heb wat koudwatervrees! Benieuwd of het me gaat lukken. De jouwe zijn alvast prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt! En het is 1 lars (die blauwe). De paarse is uit Stof voor durf het zelvers. Het is ook echt wel even wat werk hoor, maar het resultaat is mooi, iedere keer als ik hem aan de kapstok zie hangen ben ik weer blij :)

   Verwijderen
 11. Hij is echt heel erg mooi, dat contrasterende groene maakt het helemaal af. Goed gewerkt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ik ben er ook erg blij mee. Dat groene steekt mooi af. Ik wilde eerste geel gebruiken, maar ik had al geel gebruikt bij de paarse jas en ik vond het wel leuk om een andere kleur te kiezen.

   Verwijderen
 12. wow wat een gave jas, ik kocht laatst het patroon, ik denk echter dat hij voor volgend jaar zal zijn, de dino jas kan nog wel een jaartje.

  BeantwoordenVerwijderen